Ostbågesmörgåstårta.
Ostbågesmörgåstårta. Foto: Sveriges Radio

Ostbågar på smörgåstårtan

Att äta snacks som mat är väl inte okej? Jo, i alla fall när Christina gör sin ostbågesmörgåstårta.

En ostbågegul smörgåstårta i miniformat 

  • 6 st skivor formfranska
  • knappt 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • lite salt och svartpeppar
  • skal från 1 citron
  • 1 näve vardera av dill, gräslök och persilja
  • 1 kokt ägg
  • 3 dl frysta räkor med skal (tina och skala)
  • 2 rejäla nävar med ostbågar
  •  

Med hjälp av ett glas stansa ut 6 st rundlar ur brödskivor. Rör ihop majonnäs, creme fraiche, salt, peppar och rivet citronskal. Skeda ur knappt hälften och ställ åt sidan. I resten klipp ner örter fint.

Dela örtmajonnäsen i två skålar, i den ena tillsättes ett finhackat ägg och i den andra skålen grovhackade räkor (spara ev några som pynt). Lägg ut två rundlar som bottnar till två minismörgåstårtor.

Fördela hälften av majonnäsen med kokt ägg i på vardera rundel. Lägg på en brödrundel ovanpå och fördela ut räkmajonnäsen ovanpå. Toppa med ytterligare en brödrundel på vardera minismörgåstårta.

Ta sen fram skålen med cremefraichemajonnäs och använd en slickepott för att täcka vardera minismörgåstårta med detta på sidorna och ovanpå. Smula sedan ostbågar grovt och pynta runt hela tårtorna vid servering. Räcker till 2 portionstårtor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".