Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jafar Sarehkhani, skyddsombud Gamla Uppsala Buss med linjebuss på Råbyvägen.
Jafar Sarehkhani, skyddsombud Gamla Uppsala Buss med linjebuss på Råbyvägen. Foto och montage: Sveriges Radio

Ambulanser bromsas av busstrafik i Uppsala

3:35 min

Blåljuspersonal har reagerat på trafiksäkerheten kring busshållplatser utan bussfickor i Uppsala, exempelvis på Råbygatan.

– Vårt största problem här är att när en buss angör busshållsplatsen så blir det tvärstopp i trafiken bakom. Vi kommer inte fram, det fördröjer utryckningen, säger Per Andersson, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Trottoaren har höga kanter, och där finns både gång- och cykeltrafik, så det är inte ett bra alternativ att köra där, säger han.

Också från bussförarhåll kommer kritik.

– Vi ska inte användas som mobila farthinder. För utryckningsfordon kan det handla om att rädda ett liv. Varför ska de stå bakom en buss, frågar sig Jafar Sarehkhani som är skyddsombud vid Gamla Uppsala Buss.

Hilde Klasson, socialdemokrat, är förste vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden i Uppsala kommun.

– Vi bor i en stad som växer, trafiksituationen är som den är. Det här är inte heller färdigtbyggt. Oskyddade trafikanter lever farligt i Uppsala. Det här är ett sätt att försöka få ner olyckorna, säger hon.

Ni har lagt om hela stadslinjenätet för bussarna, nya hållplatser har kommit upp. Borde man inte ha gjort det ordentligt på en gång?

– Jag vet inte vad du menar med ordentligt. Det är en byggarbetsplats hela stan. Vi gör så gott vi kan. Därför är det så viktigt att vi har dialog med blåljuspersonalen, så de kan komma fram om det händer saker, säger Hilde Klasson (S), förste vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden i Uppsala kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".