Skolgård
Advokat Ann-Christin Redmar menar att skolpersonal avstår från att anmäla trots misstankar om att något inte står rätt till med ett barn. Foto: Lise Åserud/ NTB scanpix / TT

Advokat: Övergrepp kan upptäckas tidigare

1:51 min

Många falla av sexuella övergrepp hade kunnat upptäckas tidigare. Det menar advokat Ann-Christin Redmar, som företräder två barn som misstänks ha utsatts för grova våldtäkter av en man i Heby kommun.

P4 Uppland har tidigare berättat om en man i 40-årsåldern från Heby kommun som har åtalats för grova våldtäkter mot två barn.

Advokat Ann-Christin Redmar företräder de två barnen, och hon har lång erfarenhet av liknande mål och att övergreppen ofta hade kunnat upptäckas tidigare. Oftast visar barnen tecken på att något inte står rätt till, menar hon.

– Det gäller generellt. Man har sett symtom. Grannar, lärare och förskolepersonal säger efteråt att "vi undrade vad som pågick". Men varför gjorde de inget? Det finns en stor handlingsförlamning, säger Ann-Christin Redmar.

Vad beror det på?

– Just sexuella övergrepp är så tabubelagt. En del människor vill inte ta in att sådant äger rum, och att det kan äga rum i vilka familjer som helst.

Rättegången är om två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".