Bebis.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Vaccin mot magsjukevirus hos småbarn införs i Uppland

2:03 min

Nästa år kan barn i Uppland bli vaccinerade mot rotaviruset. Världens vanligaste orsak till svår diarrésjukdom hos småbarn.

Det är framför allt barn från ett halvt upp till två års ålder som insjuknar i den variant av maginfluensa som orsakas av rotavirus.

Symtom på infektionen är hastigt uppkommna kräkningar och diarréer. Flera 1000 barn insjuknar i Sverige varje år och många behöver sjukhusvård. Att vaccinera skulle förstås innebära att barnen slipper bli sjuka men också att kostanden för de barn som nu behöver vård och vårdplatser minskar.

Malena Ranch, Miljöpartiet ,är ordförande i Vårdstyrelsen.

– Vi har avsatt pengar i budgeten för att kunna införa vaccinationer mot rotavirus och i och med att det behövs mindre vårdplatser tror vi att det blir kostnadsneutralt inom ett par år.

Region Gävleborg och Stockholm har redan infört det här varför är det viktigt?

– Jag tycker det är viktigt att vi har en bra och jämlik vård i landet. Vi hoppas på att det kommer att införas nationellt i vaccinationsprogrammen.

I november tas beslut i vårdstyrelsen och i januari nästa år ska det vara igång.

– Det här kommer att vara ett uppdrag för barnavårdscentralerna att erbjuda vaccin även mot rotavirus, säger Malena Ranch (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".