Rårakor med västerbottenost
1 av 2
Rårakor med västerbottenost. Foto: Christina Jansson
Västerbottenostglass med hjortron Foto Christina Jansson
2 av 2
Västerbottenostglass med hjortron Foto: Christina Jansson

Det får bli ost till kräftorna

P4 Upplands matinspiratör Christina Jansson lagar tillbehören till kräftskivan

Rårakor med västerbottensost toppade med kantareller och lingon


6-8 st fast potatis

1,5 dl riven västerbottensost alt prästost
salt och svartpeppar

smör att steka i

0,5 liter små kantareller

frysta lingon

Riv potatisen grovt och krama ur vätskan. Lägg i en bunke och salta och peppra. Rör ner den rivna osten. Smält smör i en stekpanna på medelhög till hög värme och lägg ner plättstora rårakor som får steka någon minut på varje sida till de får fin färg. Stek kantareller i smör. Stoppa rårakorna med kantareller och lingon.

 

Västerbottensostglass

3 ägg

2,5 dl finriven västerbottensostglass

1 dl socker

1 nypa vaniljpulver

3 dl vispgrädde

 

Separera äggulorna från äggvitorna i varsin bunke. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. I bunken med äggulor: rör ner socker, vaniljpulver och fint riven ost. Vispa grädde i en tredje bunke och rör därefter ner den vispade grädden i ostbunken till en slät och fluffig smet. Vänd försiktigt ner dom vispade äggvitorna och häll glassmeten i en avlång brödform. Täck med plastfolie. Låt stå i frys över natt. Ta fram en stund innan servering. Servera portionsbitar med varm hjortronsylt. Räcker till 6-8 bitar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".