Förskolebarn går hand i hand med förskolelärare i mitten.
Uppsala kommun satsar 3,8 miljoner kronor för att personal inom barnomsorg ska få arbetskläder. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Anställda inom barnomsorg ska få arbetskläder

2:40 min

Alla förskollärare, barnskötare och fritidspersonal i Uppsala kommun ska få arbetskläder av sin arbetsgivare. Socialdemokraterna i Uppsala kommun har avsatt 3,8 miljoner kronor i budgeten för ändamålet inför nästa år.

En parkas, en allväderjacka, ett par allväderbyxor, en skjorta och även byxor med knäskydd är arbetskläderna till förskole- och skolpersonal som Socialdemokraterna i Uppsala kommun har avsatt budget för.

Caroline Hoffstedt är socialdemokratisk ordförande i utbildningsnämnden och hon säger att arbetskläder är ett önskemål som kommit fram när politikerna har frågat medarbetarna hur deras arbetssituation kan förbättras.

– Då har det kommit fram att arbetskläder är en viktig del för att skapa en god arbetsmiljö och då har vi bestämt att vi vill införa det, säger hon.

Även om vissa förskolor redan tänkt på att det är bra med arbetskläder och köpt in egna arbetskläder menar Caroline Hoffstedt att det finns en poäng att införa det ändå. Enligt henne behöver kläderna ändå bytas ut så småningom då de ständigt utsätts för slitage.

– Så jag ser att det här blir en än viktig förändring för alla förskolor, säger hon.

Caroline Hoffstedt kan inte svara på exakt datum för när personalen kommer att kunna ha kläderna på sig.

– Vi presenterar det här nu som en del av den större budgeten för Uppsala kommun nästa år och jag hoppas att förskolorna och fritidshemmen ska komma igång med att köpa in de här kläderna så snart det bara går.

Annica Eklund, huvudsskyddsombud på fackförbundet Kommunal konstanterar också att det har varit ett stort problem att det tidigare inte funnits arbetskläder till förskole- och skolpersonal. Något som hon menar att Kommunal har lyft under lång tid.

– Idag byter man ändå om på förskolan men man tar med sig sina egna kläder och byter om, för att man blir så pass smutsig och får kläder förstörda. Man kan itne ha samma kläder på fritiden som man har på förskolan, säger hon.

Enligt henne är det också en jämställdhetsfråga. Hon tar upp att de flesta mansdominerande yrken, som parkarbetare och vaktmästare.

– De har arbetskläder, så det borde vara självklart, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista