Magen på en höggravid kvinna undersöks med ultraljud.
Färre kvinnor i Dalarna får barn med kejsarsnitt. (Bilden är tagen på annan plats.) Foto: Felipe Dana/AP/TT

Förslag: Helt nytt kvinno- och barnhus på Akademiska

2:18 min

Majoriteten i Region Uppsala vill satsa på en total ombyggnad av kvinno- och barnhuset på Akademiska. Bland annat ska det bli fler förlossningsplatser och en ambulansmottagning till barnakuten.

Kvinnokliniken och barnsjukhusets lokaler byggdes i slutet av 70-talet och beskrivs både av personal och patienter som nedgångna, trånga och omoderna.

– Det är slitet lite överallt. Man ser det på väggar och golv. Det känns ju lite ohygieniskt när man ser barn krypa omkring här på golvet, säger Rebecka som kommit hit med sina två barn Melvin och Miranda.

Chefen för barnsjukhuset Christoffe Pedroletti påpekar att platserna på förlossningen är för få och att barnakuten saknar ambulansingång.

– Det innebär ju att svårt sjuka barn får gå genom huvudentrén. Det är ju inte bra. En stor barnakut med nästan 20 000 barn per år ska ju ha en egen ambulansingång. Det är för mig en självklarhet.

Men nu har sjukhusledningen, tillsammans med tjänstemän i Regionen lagt fram planer på att totalt bygga om kvinnokliniken och barnsjukhuset.

Förslaget kommer läggas fram på ett möte i sjukhusstyrelsen den 4 september. Enligt ett utkast som P4 Uppland tagit del av handlar det bland annat om att utöka platserna på förlossningen och neonatal och att bygga om barnakuten, med bland annat en ambulansingång. Socialdemokratiska Regionrådet Vivianne Macdisi är positiv och säger att en utredning bör komma igång redan till hösten.

– Det här är väldigt brådskande behov. Den här utredningen om ett helhetsgrepp måste omedelbart starta.

Prislappen för bygget är inte klar, men finansieringen ska lösas genom att ta pengar ur en reserv under fastighets- och servicenämnden för oförutsedda utgifter.

– Det är nödvändigt för att modernisera vården att hela tiden ligga i framkant. Medborgarna förväntar sig att vi har verksamheter som fyller de krav som kommer ställas på dem i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".