Sirius innebandy. Foto: Karima Edell/Sveriges Radio
Arkivbild Sirius innebandy. Foto: Karima Edell/Sveriges Radio

Vill minska klyftor i sponsring till idrott

1:24 min

Stiftelsen Fair pay arbetar för att alla människor ska få idrotta på lika villkor. Nu har en av Sirius innebandys sponsorer anslutit sig och ska därmed arbeta för att sponsormedlen fördelas jämställt.

Trots att Sverige har en nästan jämn fördelning mellan manliga och kvinnliga idrottsutövare går runt 80 av sponsorpengarna till män, enligt Fair pay, som arbetar för att ändra på det här. 

Nu har Länsförsäkringar i Uppsala anslutit sig till stiftelsen, vilket innebär att företaget medvetet ska arbeta för att deras sponsringspengar fördelas jämställt.

– I vårt fall och i många andras fall pratar man nu ofta om sponsring som ett samhällsansvar och att man vill lyfta sitt hållbarhetsarbete. Då kan man inte bortse från jämställdhetsperspektivet, säger Joel Grauman, hållbarhetsansvarig vid Länsförsäkringar i Uppsala.

En av de klubbar som blir sponsrade av Länsförsäkringar är Sirius innebandy, som nyligen tog över damlaget FBC Uppsala. Det är svårt att säga nej till en sponsor på grund av att den inte vill fördela pengarna jämt, säger försäljnings- och marknadschef Kristofer Widlundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".