Någon kokar vatten i en kastrull på spisen.
Genrebild. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Fruktad bakterie hittades inte i Enköpings vatten

1:14 min

I går meddelade Enköping kommun att kommunens vatten förorenats. I dag informerar kommunen att E.coli-bakterier, alltså den bakterie som kan ge allvarliga infektioner, inte finns i kommunens vatten.

– I går upptäcktes koliforma bakterier i dricksvattnet i Enköpings kommun. I stora delar av kommunen uppmanas boende att koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

I dag har kommunen kommit fram till att det inte finns E.coli-bakterier, alltså alltså Escherichia coli-bakterier, i vattnet enligt Danielle Littlewood, vatten- och avfallschef på kommunen.

Enligt smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund är koliforma bakterier ett samlingsnamn för de bakterier som finns i tarmar hos människor och djur. E.coli är en bakterieart under det här samlingsnamnet som kan ge infektioner.

– Och just E.coli som är vanlig är den som vi fruktar mest, säger han.

Det är ännu inte klart var de bakterier som finns kommer ifrån, men Danielle Littlewood menar att det för att ringa in problemhärden tagits ytterligare prover i vattentornet, på ledningsnätet och i vattentäkter.

– Vi har i dag skickat in en specialist som okulärt tittar på vattentornet invändigt, så det väntar vi besked på till måndag, säger hon.

Kokningsrekommendationerna gäller åtminstone tills måndag men troligtvis tre ytterligare dagar från och med måndag enligt Danielle Littlewood. Däremot kan kokningsrekommendationerna upphävas i Lillkyrka och Skolsta.

Inom Enköping omfattas i övrigt kokningsrekomendationerna i bostadsområdena Romberga, delar av Galgvreten, delar av S:t Ilian, Myranområdet, Herrgården, Stenvreten, Fanna, Åkersberg, Bergvreten, Husberg och Gånsta. Kokningsrekommendationen omfattar även de som bor i kranstätortorterna, Grillby, Haga, Säva, Hjälsta och Örsundsbro. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".