Bildäck.
Det har varit ovanligt många däckstölder i Österbybruk den senaste tiden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många däckstölder i Österbybruk

1:24 min

Det har varit ovanligt många däckstölder i Österbybruk med omnejd den senaste tiden.

Det säger Olle Rehn som är kommunpolis i Östhammar:
– Tjuvarna går in i carportar, olåsta garage, förråd och sådana utrymmen. Och plockar med sig ett stort antal däck. Vid något tillfälle stal man sexton däck. Det här har pågått, men det har varit anmärkningsvärt många under det här dryga halvåret. 

Däckstölderna startade i mars/april, i samband med att folk började byta till sommardäck berättar kommunpolis Olle Rehn. Sen dess har det varit mellan femton och tjugo fall av däckstölder i området kring Österbybruk med omnejd. Det är framför allt villaägare som drabbats, där däcken har legat mer eller mindre synliga i t.ex carports. 

Det har förekommit såna här däckstölder tidigare i Östhammars kommun, men inte alls så här många berättar Olle Rehn. Och polisen har inte mycket att gå på:
– Vi har fått väldigt få iakttagelser av intresse kan vi säga. Och de få gånger vi har fått iakttagelser så har det varit bilar som ofta varit utlandsregistrerade som varit synliga på platsen eller i närheten.

Vad gör ni nu?
– Eftersom vi känner till det här kan vi prioritera den verksamheten genom att vi har tillsyn över området mer än vi brukar. Och att vi kontrollerar de fordon som vi tycker ser mystiska ut.

Polisen uppmanar nu folk att höra av sig om man gjort några iakttagelser. Och framför allt att försöka låsa in sin däck:
– Göra det svårt för tjuven så att det tar lång tid att hantera dem. För som det är nu har det varit alldeles för enkelt att bara kasta på däcken och försvinna på bara någon minut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".