Dricksvatten hälls ur flaska.
Dricksvatten. Foto: Tomas Magnusson

Enköpings kommun: Fortsätt koka vattnet

Enköpings kommun meddelar på sin Facebook-sida att kokningsrekommendationen för vattnet i delar av Enköpings kommun kvarstår.

Källan till dom koliforma bakterierna har lokaliserats till en av brunnarna i vattentäkten i Vånsjöbro. Brunnen har stängts av och den och vattentornet ska nu rengöras enligt Enköpings kommun.

Kommunen tar också att det efteråt ska tas nya vattenprover som ska analyseras.

Kokningsrekommendationen kan komma att hävas tidigast i slutet av veckan.

Såhär skriver de på sin Facebook-sida:

"Nu har vi ringat in källan och hittat koliforma bakterier i en av brunnarna i vattentäkten i Vånsjöbro, men kokningsrekommendationen kvarstår.

Vi har stängt av brunnen i Vånsjöbro, och de andra brunnarna i Vånsjöbro är fria från bakterier.

Nu kommer vi att rengöra brunnen och vattentornet. Därefter tar vi nya vattenprover som ska analyseras. Efter tre dygn får vi provsvaren.

Det innebär att vi inte kan häva kokningsrekommendationen än. Men om vi får positiva provsvar som innebär att rengörningen fått bort alla bakterier, då kan vi häva rekommendationen. Det sker i så fall tidigast i slutet av veckan."

Mer information om det här finns på Enköpings kommuns webbplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".