Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Ökade hot mot Akademiska - låser ingång till akuten

2:24 min

Det blir allt vanligare att vårdpersonalen på Akademiska sjukhusets akutmottagning får hot när de vårdar skottskadade. Enligt säkerhetschefen Fredrik Tedenlind har hoten blivit grövre.

SVT Nyheter frågade 15 av landets största sjukhus om incidenter med hot och våld kopplat till skjutningar och kriminalitet.

Avdelningschefen Viktor Ekström berättar att det har skett ett ökat antal händelser med bland annat allvarlig skottlossning ute i samhället, i samband med det menar han att anhöriga som vill komma till akuten har ökat.

– Och i de situationerna har det också upplevt obehagligt och hotfullt från personalens sida för att de som kommer hit har uppträtt aggressivt och hotfullt och vill komma in på akuten, säger han.

Han tar upp att det både skett direkta hot med enskilda medarbetare, samtidigt som stämningen på akuten kan kännas aggressiv och hotfull för att det är så många där.

– Det här är ju deras arbetsplats, de arbetar ju här för att de vill hjälpa till och ta hand om de sjuka patienterna som kommer till akutmottagningen och det här har en väldigt negativ inverkan på arbetet, säger han.

De säkerhetsåtgärder sjukhuset har verkställt är att låsa sjukhusets entré till akutavdelningen. Sjukhuset har också satt upp ett skalskydd, kameraövervakning och ordningsvakter på plats.

– Vi har ett tätt samarbete med Polismyndigheten i de här ärendena. Vi har både en övningsverksamhet med dem och vi har ett förebyggande arbete och vi tar fram åtgärdsplaner för hur vi ska agera vid sådana händelser, säger han

Enligt Fredrik Tedenlind ger säkerhetsåtgärderna inga bieffekter för andra patienter. Däremot kan det bli omständigt med logistiken när det kommer varor och att besökare måste anmäla sig vid en kassa på sjukhuset innan de får komma in och besöka patienter.

– Det gör ju också att det känns tryggare när man har lite kontroll över vilka som kommer in och ut, säger Fredrik Tedenlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".