Nätmobbning och kränkningar på nätet ett problem för mellan- och högstadieelever enligt undersökning av Telenor.
Nätmobbning och kränkningar på nätet ett problem för mellan- och högstadieelever enligt undersökning av Telenor. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala-lärare: Vanligare med nätmobbning

1:59 min

Enligt en undersökning som Telenor har gjort finns problem med nätkränkningar och nätmobbning bland elever på mellan- och högstadieskolor. Christian Gerecht, högstadielärare i Uppsala upplever att problemen blivit vanligare.

Över hälften av alla mellan- och högstadielärare i Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län uppger att det finns problem med nätkränkningar och nätmobbning bland elever på mellan- och högstadieskolor. En undersökning som Telenor har gjort visar på detta.

Fler anser också att problemen med nätkränkningar och nätmobbning har blivit vanligare. Christian Gerecht som är högstadielärare på västra Stenhagenskolan i Uppsala menar att det vanligaste är kränkande bilder som läggs upp eller skickas, men också att elever vågar säga grövre saker till varandra än vad de skulle vågat säga om de möttes personligen.

– Det har blivit värre än vad det kanske var för fem år sedan, säger han.

Det är svårt att uppfatta det som sker på nätet enligt Christian Gerecht. Men han tycker att en bra relationer med eleverna kan hjälpa.

– Då kan man ju fråga helt enkelt vad det är som händer och då får man oftast svar på vad det är som händer, säger han.

Högstadieläraren Christian Gerecht har varit med och utvecklat projektet Nätpratsläxan, ett projekt från ett internet- och telefonibolag och organisationen Surfa Lugnt. Där ligger fokus på att det ska finnas en dialog mellan föräldrar och barn om nätkränkningar.

På skolan som han jobbar på finns också en grupp som bara jobbar med kränkningar och mobbning.

– Så fort det händer något så tar man tag i det direkt, säger han.

Han berättar också om föreläsningar som har handlat om vad de som drabbas kan göra när de drabbas. Bland annat att spara det de som drabbas får till sig via nätet genom att ta en bild av skärmen.

– Så att det finns bevis, och så har vi sagt att vi polisanmäler det, säger han och tillägger att han tror att det finns ett stort mörkertal då det ändå är svårt att upptäcka.

Enligt Christian Gerecht har skolan ett stort ansvar då det står med i läroplanen, men att det blir bättre med föräldrarnas hjälp.

– Utan dem är det ju svårt, vi vet ju inte vad som händer efter skolan och jag tycker att föräldrar också ska ha lite koll på sina barn så klart, säger han.

Det lärarna tar ansvar för menar Christian Gerecht är att informera elever om vad det kan innebära, hur det kan hanteras och hur man ska sköta sig. Även vad nätmobbning kan ge för konsekvenser.

– Vi har ju verktygen för att föreläsa om det och informera om det så det måste vi ju göra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".