Framtidens väder?
Framtidens väder? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så ska Uppsala klara framtidens skyfall

2:01 min

Vi kommer antagligen drabbas av fler och kraftigare skyfall i takt med att jorden blir varmare. Det tror flera forskare.

Jonas Olsson forskar i hydrologi vid SMHI.

- Förutsättningarna för kraftigare skyfall finns i och med att det blir varmare. När atmosfären blir varmare innehåller den mer fukt som kan fällas ut samtidigt vilket leder till större regnmängder samtidigt.

Det här är någonting som Uppsala kommun måste tänka på vid nybyggnation. Kristina Ekholm är planeringschef på Uppsala vatten.

- Vi funderar mycket på hur vi ska anpassa oss till klimatet. Det blir torrare men samtidigt kraftigare regn, hur ska vi leda bort vattnet som kommer?

Uppsala vatten har nu större dimensioner på rören som ska leda bort vattnet när man bygger nya bostadsområden. Och i takt med att gamla ledningar måste bytas ut så ersätts dom med större rör. Man har även börjat med så kallade växtbäddar för att förhindra översvämningar. Vattnet leds till stora planteringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".