Grönvita flaggor samt nyckel i lås.
Nazister bluffade sig in i Åkerlänna bygdegård utanför Uppsala i helgen. Foto: Ulf Palm och Henrik Montgomery/TT

Polisen kände till nazistmöte på bygdegård

1:47 min

Polisen fick på lördagen tips om nazistiska Nordiska motståndsrörelsens stormöte utanför Uppsala. Det säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

– Enligt uppgift så ska polisen ha fått viss information om det här evenemanget vid bygdegården men jag har inte hittat några noteringar om vad som möjligen vidtogs vid det tillfället, säger han. 

I går avslöjade Expressen att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen hade haft ett stort möte i Åkerlänna bygdegård ett par mil nordväst om Uppsala.

Och det var genom Expressen som bygdegårdens ordförande Leif Andersson fick veta att det var nazister som tillbringat helgen i Åkerlänna bygdegård.

– Hade vi vetat det hade de aldrig fått komma hit, punkt slut. Så sugna på att hyra ut bygdegården är vi inte, säger han.

Mannen som hyrde hade presenterat sig som privatperson, utan koppling till någon organisation, enligt bygdegårdsföreningen, och en googling på mannens namn gav inte träff på något misstänkt.

Leif Andersson önskar att han hade fått information av polisen om vad som var i görningen.

– Så gjorde man förut. Då fick vi indikationer, säger han.

Christer Nordström på Uppsalapolisen påpekar att det inte krävs något tillstånd för att hyra en bygdegård.

– Om polisen får kännedom om sådant här så gör vi en del kontroller, beroende på när uppgiften kommer inte. Sen är det mycket underrättelseinformation som vi hanterar på annat sätt, utan att åka ut till platsen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".