Forsmark. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Forsmark. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Vetenskapsreporter: Slutförvaret ska ha hålla i 100 000 år

2:54 min

Pelle Zettersten är reporter för Vetenskapsradion och bevakar frågan om slutförvaret. Han förklarar vad innebörden av slutförvaret som domstolsförhandlingen den 5 september ska handla om kan innebära.

Domstolsförhandlingen i mark- och miljödomstolen som handlar om huruvida det ska finnas ett slutförvar av kärnbränsle i Forsmark inleds den 5 september och pågår till slutet av oktober.

Inför detta har Östhammars kommun bjudit in till ett informationsmöte om slutförvaret av kärnbränsle i kommunen.

Vetenskapsradions reporter Pelle Zettersten tar upp innebörden av ett slutförvar med den metod Svensk kärnbränslehantering, SKB, vill använda. Enligt honom ska kapslar placeras i en anläggning på 500 meters djup nere i berg - alltså är det ett geologiskt slutförvar.

– Och då är det meningen att det ska ligga där tills det blir ofarligt, för någon gång går den här kapseln sönder. Det råder det ingen tvivel om, men meningen är att det ska gå sönder om så lång tid så att det inte har någon betydelse då, säger han.

Strålningen klingar enligt honom av med tiden och det kan ta ungefär 100 000 år innan det kommer till det önsvärda tillståndet. Dock är inte det så lång tid ur ett geologiskt perspektiv menar han.

Kapslarna består av en gjutjärnsform omringad av en kopparkapsel. Runt det finns i sin tur finns en typ av lera som kallas Ben-tonitlera enligt Pelle Zettersten.

Samtidigt så prövas också ett förslag på en inkapslingsanläggning i Oskarshamn, och det hänger ihop med slutförvaret av kärnbränsle i Forsmark.

Detta eftersom det finns en bassäng 50 meter under jorden i Oskarshamn där allt kärnbränsle som använts i Sverige ligger. Det ska enligt Pelle Zettersten ligga där tills man har hittat eller byggt ett slutförvar.

– Det är inte så att man kommer stänga den anläggningen sen utan det är alltid så att från att man har plockat ur de här bränsleelementen från reaktorerna stoppas de ner i det här mellanförvaret så att det får klinga av under ett par decenniers tid, sen ska det ner i ett slutförvar, säger han.

Enligt honom är det meningen att det därför ska byggas en fabrik intill anläggningen där bränsleelementen ska kapslas in i kopparkapslarna efter att de har legat i mellanförvaret och innan de kommer till slutförvaret.

– Det har man inte pratat så mycket om men det är också en viktig fråga, att det verkligen görs på rätt sätt. Att man verkligen svetsar igen de här på rätt sätt och att det finns en kvalitétsgranskning som visar att de håller för vad de lovar, säger han.

Mer om Kärnkraft & avfallsförvar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".