Raskatt
1 av 2
Sveriges nya raskattförening, SNRF, med säte i Uppsala, och andra djurföreningar, känner sig utanför när det inte finns lokal för utställningar av sällskapsdjur. Foto: Erland Vinberg/TT
Wiveca Fransson
2 av 2
Wiveca Fransson är ordförande för Sveriges Nya Raskattförening. Foto: Petra Blomqvist

Raskattförening saknar lokal för utställningar av sällskapsdjur

2:03 min

Arenastaden Uppsala växer, men Sveriges nya raskattförening, SNRF, med säte i Uppsala, och andra djurföreningar, känner sig utanför.

I ett brev till Uppsala kommun skriver Wiveca Fransson, ordförande i SNRF, att det efter att Allianshallen stängde saknas en lokal för utställningar av sällskapsdjur.

- Vi har ungefär sex utställningar om året och har tidigare hyrt en kommersiell lokal som är oerhört dyr och gör hål i kassan, säger Wiveca Fransson.

Enligt henne har alla kommunens lokaler pälsdjursförbud, vilket gör att föreningen inte kan hyra lokal på liknande villkor som andra ideella krafter i kommunen. Men kommunen svarar med att det faktiskt finns en lokal för den här typen av evenemang i Jälla.

- Det är en lokal vid Naturbruksgymnasiet och dit hänvisar vi utställningar med pälsdjur, säger Sten Larsson, projektledare för stadsbyggnadsförvaltningen I Uppsala kommun.

En av anledningarna till pälsdjursförbudet i kommunens lokaler säger han är hänsynen till allergier.

- Vi måste ta hänsyn till framförallt barn och ungdomar, lokalerna används till stor del av skolan, säger han.

Föreningen föreslår i sitt brev till kommunen att idrotts- och fritidsnämnden omprövar pälsdjursförbudet i någon av kommunens idrottshallar.

- Vår förhoppning är att frågan tas upp och ger oss någon form av svar, säger Wiveca.

Och Uppsala kommun är öppna för en dialog.

- Vi är naturligtvis beredda att föra en diskussion och se på möjligheter, säger Sten Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".