Maryam Rezaei tågpendlar mellan Uppsala och Stockholm.
Maryam Rezaei tågpendlar mellan Uppsala och Stockholm. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Osäkert om ny pendlarbiljett blir klar i tid

1:33 min

Just nu pågår förhandlingarna om den nya tågpendlarbiljetten Movingo. Det är oklart om den blir klar för sträckan Uppsala-Stockholm till 1 oktober som utlovat.

Tågpendlarna vi träffade på stationen i Uppsala i dag såg fram emot den nya månadsbiljetten.

– Jättebra, väldigt smidigt att kunna kombinera med en biljett så att man kan åka med alla tåg och bussar, säger Maryam Rezaei som tågpendlar mellan Uppsala och Stockholm.

Idén med den nya pendlarbiljetten är att SJ-tåg och alla resor med länstrafiken ingår.

Sträckan Uppsala - Stockholm till exempel kommer att kosta 2.200 kronor. Enköping - Stockholm ska också kosta 2.200. Uppsala - Märsta ska kosta 1530 kronor. Detta för en 30-dagarsbiljett, och då ingår SJ-tåg och alla resor med UL och SL. Det ska gå att köpa en Movingobiljett mellan vilka städer som helst i Mälardalsregionen, maxpriset är 3.200 kronor. Alla Movingopriser hittar du här.

För den som reser med både SJ och kommunal kollektivtrafik blir den nya månadsbiljetten klart billigare.

Men med en månad kvar är förhandlingen mellan Mälardalstrafiken (som företräder regionerna/landstingen) och SJ inte klara för sträckan Uppsala-Stockholm, som är den sista sträckan som förhandlas.

Om det blir klart till 1 oktober som tidigare utlovat säger Mälardalstrafiken VD Mårten Levin så här om:

– Det kan jag inte utlova, eftersom vi inte har kommit överens än. Men både SJ och vi vill att Movingo ska lanseras för Uppsala-Stockholm 1 oktober.

Vad säger du till Uppsalapendlare som känner sig osäkra på hur det ska bli?

– Att de än så länge får vänta och se. Men det värsta som kan hända är att man får fortsätta köpa biljetter av SJ som i dag. Och att Movingo i så fall troligen blir försenat, säger Mårten Levin.

En fråga det pratas om i förhandlingarna för sträckan Uppsala-Stockholm är om SJ ska kunna sälja månadsbiljetter som bara gäller på SJ, inte på länstrafiken. Mälardalstrafiken, som företräder regionerna/landstingen, vill att SJ inte ska kunna göra det, utan att Movingo ska vara den enda periodbiljett som finns för SJ-tåg i Mälardalsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".