sjukhussäng
sjukhussäng Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Sista akutläkaren har slutat på Enköpings lasarett

1:43 min

För drygt tre år sedan ville lasarettet i Enköping satsa på att ha egna specialistläkare på akutmottagningen. Men det blev inte som man tänkt sig.

Lasarettet i Enköping ville höja kvaliteten på akutsjukvården som i sin tur skulle få effekter på hela lasarettet. Men i juni i år slutade den sista läkaren  - Peter Glans som 2014 anställdes för att starta en ny akutläkarverksamhet.

– En akutläkare är inte samma sak som en läkare som jobbar på akuten. Vi är specialiserade för att kunna ta hand om alla patienter med alla sjukdomar och snabbt kunna ge rätt diagnos hos såväl unga som gamla. 

Meningen var att Peter Glans skulle utbilda ett antal läkare till att bli specialister inom akutsjukvård, vilket också var skälet till att han tog jobbet.

Man ville höja kvaliteten på akutsjukvården som i sin tur skulle få effekter på hela lasarettet. Men det här skulle göras utan att det tillfördes några extra pengar från politiskt håll.

– Ska man göra en sådan här satsning måste alla vara medvetna om att det kommer att kosta, annars går det inte, säger Peter Glans.

De läkare som skulle utbildas till akutläkare fick i stället till stor del syssla med vanlig medicin på vårdavdelningarna, enligt Peter Glans. Något som ledde till att de läkare som brann för akutsjukvård tröttnade och sa upp sig. Själv arbetade han inte en minut på akutavdelningen, säger han.

Sedan ett år tillbaka är det en ny chef för medicincentrum som inte kan kommentera hur hans företrädare tänkte när dom startade satsningen. Men en av företrädarna som P4 Uppland pratat med säger idag att "Det kanske inte var en sådan bra idé från början, så kan det vara..."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".