Ilona Szatmari och Erik Pelling
De rödgröna föreslår nytt budgetförslag om fler bostadssociala lägenheter Foto: Åsa Widstedt/Sveriges Radio

Nytt budgetförslag: Fler bostadssociala lägenheter

2:06 min

I de rödgrönas budget för nästa år i Uppsala kommun kommer så kallade bostadssociala lägenheter att öka från 1200 till 2000 lägenheter.

Erik Pelling, socialdemokratiskt kommunalråd, tar upp att bakgrunden till förslaget är att behovet av bostäder till de som behöver socialt stöd inte kunnat mötas och att det syns i den nationella hemlöshetstatistiken som han menar att Uppsala toppar.

Enligt Ilona Szatmari, kommunalråd för Vänsterpartiet, är det dels en fråga för de personer som bott på behandlingshem men som inte kommer vidare. Det handlar även om de nyanlända svenskar som har fått uppehållstillstånd.

– Tanken är där att de inte får ett förstahandskontrakt utan de får en bostad som är en hjälp på vägen för att de ska komma in på bostadsmarknaden de två första åren och sedan klara sig själva, säger Erik Pelling.

Erik Pelling tror att förslaget kommer att spara kommunen pengar.

– De här dyra nödlösningar som både är dåliga och som kostar pengar vill vi ersätta med riktiga lägenheter som finns utspridda i hela kommunen i det vanliga bostadsbeståndet, säger han.

De rödgröna hoppas enligt Erik Pelling på en politisk enighet kring budgetförslaget.

– Det återstår så klart att se men vi hoppas på en bred politisk enighet kring det här förslaget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".