Pendlare som ska åka SJ-tåg från Uppsala resecentrum. Foto: Annika af Klercker/TT
Foto: Annika af Klercker/TT
Fyrspårig järnväg

"Fler arbetstillfällen och större möjligheter att bygga bostäder"

2:13 min

Trafikverket vill i sin plan att det blir en satsning på fyrspårig järnväg hela vägen mellan Uppsala och Stockholm. Erik Pelling (S) ser positivt på beskedet. Johan Örjes (C) hade gärna sett att bygget kom igång tidigare.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon meddelade under dagens presskonferens att en fyrspårig järnväg finns med i Trafikverkets plan om landets infrastruktur mellan 2018 och 2029. 

Planerad byggstart för den fyrspåriga järnvägen är någon gång mellan 2024 till 2029.

– Vi föreslår att man påbörjar utbyggnad av fyrspår, Stockholm, Uppsala. Den här har mycket positiv effekt och bidrag till bostadsbyggandet. Minst 50 000 bostäder räknar man blir en effekt av detta, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. 

De Uppsala bor P4 Uppland har pratat med tycker att det är bra med fyrspår, dels för pendlingens skull och dels för att människor då har anledning att ta tåget istället för bilen.

En av de P4 Uppland pratat med menar att det lika bra kan göras ett femte spår för att han tycker att det är många människor som kommer använda  tågen. 

Socialdemokratiska kommunalrådet i Uppsala Erik Pelling ser positivt på beslutet och tar upp att det har arbetats mycket målmedvetet för att komma med i Trafikverkets plan under flera års tid. 

– Det har väldigt stor betydelse för Uppsalas utveckling och för hela Uppsala Regionens utveckling, säger han.

Pelling tar upp att utbyggnaden kommer förutom fler bostäder också att kunna ge fler arbetstillfällen. Det talas om 50 000 fler bostäder och 100 000 fler arbetstillfällen.

– Det innebär förstås en fantastiskt stor förbättring för alla de som är beroende av att pendla till eller från Stockholm med omnejd, säger han. 

Även norra Sverige menar Pelling påverkas positivt av beskedet.

– Både Dalabanan och Ostkustbanan och all tågtrafik från norra Sverige passerar ju genom Uppsala och vidare mot Stockholm och skulle få stora fördelar om vi skulle få stora fördelar om vi får till de här extra spåren, säger han. 

Johan Örjes, centerpartistiskt regionråd i Region Uppsala, välkomnar också satsningen 

– Jag tycker att det är bra att vi får ett besked om att vi får ett besked om att det ska bli fyrspår. Jag hoppas att kommunerna både i Uppsala och Knivsta klarar av att följa upp med bostäderna som det krävs, säger Johan Örjes och tillägger att han är övertygad om att de kommer att klara av det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".