Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Verksamhetschef och genrebild på läkare.
Johan Lugnegård som är verksamhetschef på hjärt-lungmedicin och klinisk fysiologi på Akademiska sjukhuset. OBS: Bild på läkare är genrebild. Foto: Bertil Ericson / TT

Patient dog vid hjärtoperation – nu får sjukhuset kritik

2:02 min

En patient dog vid en hjärtoperation på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att läkaren råkat skära hål på en ven.

Nu får Akademiska sjukhuset kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som anser att det dröjde för länge innan patienten fick rätt vård efter misstaget under en hjärtoperation.

Det var våren 2016 som patienten opererades på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hjärtläkaren slant och skar hål på en ven vilket ledde till kraftigt blodtrycksfall. Då tillkallades en thoraxkirurg som ville utföra en sternotomi, alltså öppna upp bröstkorgen. Enligt en anmälan från sjukhuset, så var de två kirurgerna inte överens, men tillslut genomfördes en sternotomi. Då hade patienten varit utan syre i ungefär en kvart och fått en allvarlig hjärnskada. Tio dagar senare dog patienten.

Nu skriver IVO i ett beslut att de anser att man borde ha genomfört sternotomin tidigare.

– Det här är en allvarlig händelse och vi har behandlat den så, säger Johan Lugnegård som är verksamhetschef på hjärt-lungmedicin och klinisk fysiologi på Akademiska sjukhuset. 

Hjärtläkaren som opererade skriver i ett uttalande att det var sent på dagen, under jourtid, vilket kan vara en bidragande orsak till att operationen gick snett.

– Vi följer såklart arbetstidslagen, säger Johan Lugnegård.

Och enligt honom börjar man inte med operationer på natten, utan på eftermiddagen.

– Det kan vara svårt att veta hur lång tid ingreppen kommer att ta och då händer det att det går över på jourtid, men vi börjar inte med dem på jourtid.

Har ni ändrat någonting med arbetstiderna efter det här?

– Vi har ett mål som säger att vi inte ska starta med den här sortens ingrepp efter klockan 14 och det har vi skrivit in i våra nya rutiner.

Johan Lugnegård berättar att sjukhuset också har anmält sig själva och att de stängde ner verksamheten under fyra månader efter operationen för att utvärdera.

Kan man känna sig trygg om man har en hjärtoperation inbokad hos er?

– Man kan känna sig trygg här hos oss. Många ingrepp, inklusive de här, är förenade med risker, det kan vi aldrig komma ifrån. Vi gör allt för att minimera dem förstås. Men vi informerar alltid patienterna innan och redovisar ungefär hur vi ser på risken. Med det tagit i beaktande kan man känna sig trygg med de åtgärder vi gör här på Akademiska, ja, säger Johan Lugnegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".