Göran Brocknäs, regionschef vid Handelskammaren i Uppsala och bild på räls.
Göran Brocknäs, regionschef vid Handelskammaren i Uppsala om hur företagen påverkas av beskedet om fyrspår hela vägen mellan Uppsala och Stockholm Foto: Foto: Sanna Richter / SR//Fredrik Sandberg/TT

Handelskammaren om hur fyrspåren påverkar arbetsmarknaden

2:03 min

Att fyrspåriga järnväg byggs kan innebära 50 000 nya bostäder och 100 000 nya jobb. Regionchef vid Handelskammaren i Uppsala menar att satsningen påverkar arbetsmarknaden positivt.

Handelskammaren i Uppsala, som företräder företagarna, har tryckt på för att det ska byggas fyra tågspår mellan Uppsala och Arlanda. 

Enligt Göran Brocknäs är ett av företagens största problem varit att hitta och anställa personer med den kompetens företagen behöver. Han menar att den eventuella fyrspåriga järnvägen kan underlätta människors livspussel, vilket i sin tur kan underlätta för företagen. 

Att det skulle kunna byggas nya bostäder som en följd av en fyrspårig järnväg och nya tågstationer i Bergsbrunna och Alsike påverkar också företagandet enligt Göran Brocknäs. 

– Det är ju beroende på att man ingen annanstans kan bygga så pass mycket bostäder på en så pass kort sträcka, säger han.

Göran Brocknäs tar också upp att Arlanda expanderar, vilket enligt honom innebär att det skapas många jobb i hela regionen - vilket i sin tur innebär att människor behöver plats att bo. 

Att vissa riktat kritik mot förslaget då det lyfts att det finns en poäng i att bevara landsbygden och mindre samhällen ser inte Göran Brocknäs som något som behöver vara en konflikt. 

– Om du kan få kanske kvartstrafik på sikt mellan Uppsala och Stockholm, det betyder väldigt mycket för den som bor i både Östhammars kommun, eller i Tierps kommun eller i Heby kommun. Det är inte bara centrala Uppsala. Helt enkelt så öppnas också nya arbetsmarknader för de som bor i de kommunerna, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".