Johan Edstav och infrastrukturminister Peter Eriksson (MP)
1 av 3
Johan Edstav och infrastrukturminister Peter Eriksson (MP)
"Nysala" nämns
2 av 3
"Nysala" nämns. Foto: Regeringskansliet
Stadsmiljö och jordbruksmiljö.
3 av 3
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Fyrspårig järnväg

"Nysala" – ny stad som kan byggas i Uppland

3:58 min

Regeringens utredare Johan Edstav föreslår en kraftig utbyggnad av fyra stadsdelar i Uppsala och Knivsta och en helt ny stad på kommungränsen med arbetsnamnet "Nysala". Totalt handlar det om över 70 000 nya bostäder.

På presskonferensen så presenteras nio stadsdelar och städer. Alsike och Nydal i Knivsta kommun nämns, Bergsbrunna och Södra staden i Uppsala kommun, och en helt ny stad som nu kallas för "Nysala".

– Arbetsnamnet är "Nysala", det är inget vedertaget namn utan ses som ett förslag. Det ligger mitt emellan Uppsala och Knivsta på kommungränsen. Staden skulle kunna ha plats för 20 000 bostäder, sade Edstav på presskonferensen.

Så här presenterades utbyggnaden i de nämna områden i Uppsala län:

  • Alsike i Knivsta kommun (10 000 bostäder)
  • Nydal i Knivsta kommun (12 000 bostäder)
  • Bergbrunna i Uppsala kommun 
  • Södra staden i Uppsala kommun (gemensamt med Bergsbrunna 33 000 bostäder)
  • "Nysala" i Uppsala och Knivsta kommuner (20 000 bostäder)

Totalt handlar det om satsningar på över 70 000 bostäder i Uppsala, som i dag har cirka 217 000 invånare, och Knivsta med en befolkning på knappt 18 000. 

Johan Edstavs utredning är en delrapport från uppdraget "större samlade exploateringar", som ska lämnas över till bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Tidplanen för att bygga de nya bostäderna är ett par decennier, och byggtakten är beroende av konjunkturen. Planerna på den nya staden Nysala ligger ännu längre fram i tiden.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".