Kommunalråden för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Uppsala när de presenterade förslag för budget nästa år.
Kommunalråden för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Uppsala när de presenterade förslag för budget nästa år. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Rödgröna i Uppsala vill ha cykelgarage

2:05 min

Miljön och jämställdhet vill det rödgröna styret i Uppsala kommun satsa på. Det framkom i dag när deras förslag till budget för nästa år presenterades.

Fyra miljoner kronor i extra pengar till jämställda löner blir det nästa år berättade Vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau. Bland annat genom att utbilda lönesättande chefer.

– En del av pengarna ska också gå till lönesättningen, för att höja kvinnors löner, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

Att personal på förskolor och fritids ska få arbetskläder är en annan jämställdhetsfråga som ska genomföras nästa år.

De rödgröna partierna vill också i budgeten satsa på fler jobb. Bland annat genom att jobba för att det ska byggas fler lokaler för företag och satsning på vuxenutbildning.

– Det är en mycket svag budget när det gäller jobbsatsning, det handlar bara om några komvuxplatser, säger Moderaternas kommunalråd Fredrik Ahlstedt.

När det gäller miljöfrågor handlade de rödgrönas budget för nästa år bland annat om att bygga cykelgarage i två våningar vid tågstationen i Uppsala.

Och en kommunal klimatväxling. Detta genom att lägga på en avgift på 100-200 kronor för varje flygresa som kommunanställda gör. Pengarna går till bland annat klimatutbildning av unga och teknik för att kunna mötas utan resor.

– Vi lägger en extra kostnad på flygresor som gör att fler kanske tar tåget, säger miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell.

Moderaterna låter sig inte imponeras över den kommunala klimatväxlingen:

– Det är plakatpolitik. Miljömedvetenheten är redan hög, det är inga som okynnesflyger. Det här handlar om att Miljöpartiet vill få in en extra flygskatt i kommunen, säger Fredik Ahlstedt (M).

De rödgröna politikerna som har majoritet i Uppsala framhäver gärna satsningar som görs, på till exempel skolan. Men det finns också effektiviseringskrav på alla verksamheter, alltså att dra ner på kostnader. Men detta utan att försämra kvaliteten, menar Socialdemokraternas kommunalråd Marlene Burwick:

– Effektiviseringar handlar till exempel om att jobba förebyggande för att förhindra att kostnader uppstår senare. Det handlar om att få till stordriftsfördelar. Eller att pengarna ska gå till lärare och inte tomma lokaler.

Ser du nån risk med att effektiviseringar kan göra att saker som görs tas bort eller blir sämre?

– Det är klart att det alltid finns risker med effektiviseringar, de behöver vara kloka, man behöver fundera igenom dem. Men det jag ser i budgeten är att vi kommer kunna hålla en hög kvalité i våra verksamheter, säger Marlene Burwick (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".