Akademiska utökar övervakning efter hot

2:14 min

Efter den senaste tidens hotfulla situationer inne på akuten planerar nu Akademiska att sätta upp kameror inne i väntrummen. Sjuksköterskan Linn Löfgren Vretare berättar hur hoten blivit en del av vardagen.

– Tillexempel "hora", "jag ska döda dig" eller "jag vet vad du heter". Det kan ju upplevas som ganska hotfullt.

Under 2016 och hittills 2017 har hotfulla situationer uppstått vid sju tillfällen i samband med att skottskadade kommer in på akuten. Det framgår av Akademiska sjukhusets egna avvikelserapporter.

Det vanliga scenariot är en anstormning av upprörda anhöriga. Men Linn Löfgren Vretare beskriver en oro av att inte veta vem det är som försöker ta sig in på sjukhuset.

– Vi vet inte om de anhöriga utger sig för att vara någon annan än den de är. Och vi har ingen möjlighet att kontrollera vad de har på sig. Om de tar med sig knivar in på avdelningen.

Inne på akuten sitter personalen i receptionen instängda bakom plexiglas. Väktare patrullerar entrén. I våras började sjukhuset låsa dörrarna in till avdelningarna. Och nu trappas säkerhetsåtgärderna upp ytterligare. Planer finns på att sätta upp åtta till tio övervakningskameror, bland annat inne i väntrummen.

– Vi ser inte riktigt vad som händer inne i väntrummen och har inte samma överblick över lokalerna med den kamerautrustning vi har idag, säger säkerhetschef Fredrik Tedenlind.

Men hur vet ni att kamerorna ökar tryggheten?

– Dels tror jag det har ett avskräckande syfte. Sen har vi också en kontroll då om det är lågt bemannat. På vilka som rör sig i lokalerna.

Förslaget om de nya kamerorna kommer nu diskuteras med fackförbunden på sjukhuset. Sen ska en ansökan skickas in till länsstyrelsen.