Polisbil på uppdrag (arkivbild).
Polisbil på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Uppsalabo sköts av polisen i Jönköping

3:28 min

En Uppsalabo sköts av polis på E4 utanför Jönköping natten mot måndagen. Mannen ska ha tagit fram ett jaktgevär vid en fordonskontroll.

Polisen i Region Öst fick samtal från kollegerna i Ragion Mitt om att anhöriga till Uppsalabon hade uttryckt oro för hans psykiska hälsa.

– Vi hade också fått indikationer på att mannen var ute och åkte med sin bil och att han kunde ha vapen, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisens Region Öst.

Vi tvåtiden på natten fick en polispatrull syn på mannens bil på E4 i södergående riktning nära Jönköping och bestämde sig för att göra en kontroll av fordonet.

– När en av poliserna går fram emot bilen och tittar in i kupén så ser kollegan att föraren tar fram ett vapenliknande föremål. Det ser ut som jaktgevär. Det uppstår snabbt en hotfull situation, så kollegan drar sitt tjänstevapen och skjuter mot mannen, som träffas. 

Det är oklart hur många skott som avlossades och var på kroppen mannen träffades. Tillståndet för mannen är allvarligt men stabilt, enligt en kommuniké som Länssjukhuset Ryhov skrivit under eftermiddagen.

Det vapenliknande föremålet visade sig vara ett jaktgevär. 

– Nationellt forensiskt centrum ska nu undersöka om vapnet är funktionsdugligt, säger Thomas Agnevik.

Så ni vet inte i nuläget om det var laddat?

– Jag vill inte föregripa undersökningen som de kommer att genomföra.

Den skjutne Uppsalabon är född 1989 och är inte känd av polisen i några "kriminella sammanhang", enligt Thomas Agnevik. Han har vapenlicens.

Mannen är misstänkt för hot mot tjänsteman och rattfylleri.

På måndagseftermiddagen meddelade Ryhovs sjukhus att mannens tillstånd var allvarligt men stabilt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".