Barnsjukhuschefen, Christophe Pedroletti, står med armen lutad mot en kuvös.
Christophe Pedroletti, chefen för barnsjukhuset vid Akademiska, har åtgärder gjorts för att lätta på arbetsbelastningen för sjuksköterskorna. Foto: Richard Ekman/Sveriges Radio

Så ska personalen behållas på neonatalavdelningen

1:17 min

Det har varit dålig arbetsmiljö i neonatalvården, det medger Akademiska sjukhuset. Men med färre vårdplatser till för tidigt födda barn ska läget förbättras.

I dag presenterade Akademiska sjukhuset i Uppsala en rapport om hur sommarens ansträngda situation på neonatalavdelningen hanterades.

14 kvinnor som var på väg att föda för tidigt skickades till andra sjukhus i Sverige. Och fyra för tidigt födda barn fick vård i finländska Åbo.

Sjukhuset skriver i rapporten att det i flera år har varit dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning. Att personaltätheten har varit mindre än hälften så stor som på andra neonatalavdelningar i Sverige.

– Det har varit svårt att rekrytera och behålla personal till den här högst ansträngda vården. De har haft för många barn inom den högspecialiserade intensivvården, de har många gånger varit en sjuksköterska på 4-5 barn, säger Christophe Pedroletti som är verksamhetschef för Akademiska barnsjukhuset.

Lösningen för att förbättra arbetsbelastningen för vårdpersonalen har varit att dra ner på antalet vårdplatser. Tidigare kunde 20 för tidigt födda barn vårdas samtidigt, under sommaren halverades det till 10. Nu under hösten finns 12 platser.

För att komma upp till full kapacitet behöver neonatalavdelningen rekrytera 30 nya sjuksköterskor, enligt Christophe Pedroletti. Han menar att det är viktigt att inte öka antalet vårdplatser innan bemanningen finns:

– Det är jätteviktigt att vi fortsätter på inslagen linje, att vi jobbar mot rätt bemanningsmål, med rätt resurser, säger Christophe Pedroletti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".