Förhandlingar vid mark- och domstolsnämnden kring slutförvar Östhammar.
1 av 3
Förhandlingar vid mark- och domstolsnämnden kring slutförvar Östhammar. Foto: Mattias Pleijel.
Åtta av tio positiva till slutförvar i Forsmark. Foto Jan Collsiöö/SCANPIX
2 av 3
Åtta av tio positiva till slutförvar i Forsmark. Foto: Jan Collsiöö/SCANPIX
Grusplan där slutförvaret ska ligga i Östhammars kommun, om det hamnar i kommunen. Foto: Kina Pohjanen/Sveriges Radio
3 av 3
Tänkt plats för slutförvaret i Östhammars kommun. Foto: Kina Pohjanen/Sveriges Radio

Slutförvaret i Östhammar: I dag börjar förhandlingarna

2:51 min

Det ska ligga femhundra meter ner i urberget - och hålla i hundratusen år. I dag börjar domstolsförhandlingarna kring slutförvaret av radioaktivt bränsle vid Forsmarks kärnkraftverk i Östhammar.

Östhammarsborna Lennart och Marie Öqvist är positiva till ett slutförvar i kommunen.

– Det måste ju tas om hand, och vad vi har lärt oss är det bra berg. och vi får fler invånare, vilket gynnar Östhammar, säger Lennart Öqvist.

– Då kanske vi får lite mer service. Det är inte dåligt, säger Marie Öqvist.

Domstolen ska bland annat pröva konsekvenserna av att spränga och forsla bort miljontals ton av berggrunden, med läckage av kväve ut i havet som en tänkbar konsekvens.

På plats i Nacka finns kommunpolitiker från Östhammar - innan något slutgiltigt beslut fattas ska de säga ja eller nej till slutförvaret. En folkomröstning är planerad till mars nästa år. 

Jacob Spangenberg, centerpartistiskt kommunalråd i Östhammars kommun, menar att kommunen har upparbetat kunskap och erfarenhet kring frågan under en längre tid. Han säger att han känner sig trygg kring den kunskap som beslutet som förhandlingarna och beslutet baseras på. 

 – Men när det gäller expertkunskapen om strålning och långsiktig säkerhet så förlitar vi oss självklart på de experter som finns. Särskilt hos Strålsäkerhetsmyndigheten, säger han.  

Jacob Spangenberg tillägger att det nu är upp till SKB att visa att slutförvaret är säkert.

På ena sidan står SKB, Svensk kärnbränslehantering, som ägs av kärnkraftsindustrin. På den andra sidan ett antal miljöorganisationer och några forskare som tycker att andra metoder inte prövats tillräckligt. 

Johan Svahn, kanslichef på Mijöorganisationernas kärnavfallsgranskning, är på plats och ska framföra deras ställningstagande i frågan, vilket han menar är emot att ett slutförvar för radioaktivt kärnbränsle ska äga rum i Östhammar. 

– Vi tror helt enkelt inte att det här slutförvaret kommer att fungera som det är sagt. Det kommer inte att vara långsiktigt strålsäkert och vi tror att kopparkapslarna som ska fungera i hundratusentals år kanske slutar fungera efter att tusen år har gått, säger han.

Johan Andersson, chef för enheten för analys på SKB, har en annan uppfattning.

– Det är väldigt spännande att se om också rätten kommer att komma till de slutsats som vi själva har, att det här är en väldigt bra lösning för att ta hand om det använda kärnbränslet vi har producerat i Sverige, säger han.

P4 Upplands reporter Mattias Pleijel är på plats och rapporterar under dagen!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".