Gurkväxten krusbärsgurka och Eftermiddagens programledare Niklas Clarkson.
I går fick P4 Upplands programledare Niklas Clarkson i sig den giftiga krusbärsgurkan när han provsmakade från årets skörd.

Eftermiddagens programledare fick i sig giftig gurkväxt

1:54 min

Eftermiddagens programledare Niklas Clarkson vill varna alla som lyssnade i går när han rapporterade från Botaniska trädgården och smakade från årets skörd om att krusbärsgurkor är giftiga.

Niklas Clarkson, Eftermiddagens programledare på P4 Uppland, valde att provsmaka vad han inte visste var en giftig krusbärsgurka när han rapporterade om årets skörd från Botaniska Trädgården i Uppsala under gårdagens program.

– En liten mörk grön boll med taggar på, det såg ut som ett stort omoget krusbär. Och så kallades den för Krusbärsgurka. Jag frågade om jag kunde provsmaka och det gick bra, berättar han.

Symptomen för krusbärsgurkan är illamående, kräkningar och diarré. Dock har de förgiftningsfall Niklas Clarkson kunnat se endast skett vid de fall då gurkväxten ätits i mängder.

– Jag har bara haft det första, jag har mått ganska illa det senaste dygnet. Inte konstigt när det tydligen använts som laxermedler och kräkmedel, säger han.

Hör i inslaget hur det lät när han smakade den beska gurkväxten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".