Jimmie Åkesson & Ardalan Shekarabi på Vaksala torg
1 av 2
Jimmie Åkesson & Ardalan Shekarabi på Vaksala torg Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio
Publik på Vaksala torg
2 av 2
Publik på Vaksala torg Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

Debatt om vinster i välfärden lockade hundratals

4:30 min

I går kväll var det debatt om vinster i välfärden mellan civilminister Ardalan Skekarabi, S, och SD:s partiledare Jimmie Åkesson på Vaksala torg i Uppsala.

Regeringen och Vänsterpartiet är ju nu överens om hur vinsterna i välfärden ska begränsas. Förslaget innebär ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen, men sjukvården omfattas inte.

Bakgrunden till kvällens debatt är att Ardalan Shekarabi utmanat Jimmie Åkesson eftersom Sverigedemokraterna har svängt i frågan. Från att 2014 ha varit positiva till att begränsa vinster i välfärden till att nu vara emot ett vinsttak.

Och det här är egentligen debatt nummer två, den första ägde rum i skånska Bromölla i september förra året och då var det Sverigedemokraterna som stod som arrangörer. På tisdagen ägde debatten rum i Uppsala och socialdemokraterna som arrangerade.

Fler hundra personer hade samlats för att höra på. Allt gick lugnt till och de runt 20 poliser som också fanns på plats behövde inte agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".