Gynstol genrebild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Camilla: Det kändes som att bli misshandlad inifrån

2:25 min

Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått kritik efter ett smärtsamt gynekologiskt ingrepp. Om patienten ska sövas eller få lokalbedövning skiljer sig mellan sjukhusen.

 – Jag skrek till dom, sluta, sluta! Jag ryser bara jag tänker på det, säger Camilla.

Hon anmälde Akademiska sjukhuset efter att hon fått en gynekologisk behandling våren 2017. Och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterade att patientens upplevelse av dålig smärtlindring måste tas på allvar och att behandlingen som genomfördes inte lever upp till kravet på god vård.

Ingreppet görs på de som har besvär med riklig mens, menorragi. 

P4 Uppland har pratat med en rad sjukhus som utför behandlingen och rutinen kring smärtlindring skiljer sig åt. En del lokalbedövar i första hand. Medan andra söver patienten. Det gör man till exempel på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Hör i inslaget hur ingreppet går till och när överläkaren Lennart Blomqvist på kvinnokliniken på Södra Älvsborgs sjukhus berättar om hur de kommit fram till sitt beslut om smärtlindring. 

Masoumeh Rezapour är versamhetschef för kvinnosjukvården på Akademiska. Hon säger att de oftast använder lokalbedövning, men att man gör en bedömning av varje patient och att det finns fall där de väljer narkos. Att söva en person blir mer kostsamt, med operationssal och narkospersonal. Men Rezapour säger att pengarna inte påverkar besluten.

– Det handlar inte om att spara pengar, det handlar om vilken metod som är mest trygg i varje specifikt fall, säger hon.

Efter den här händelsen, kommer ni se över era rutiner eller ändra på något?

– Med anledning av den här intervjun har jag tittat på våra rutiner och jag ser inga brister där direkt. Det är viktigt att kommunikationen mellan läkaren och patienten sker på ett bra sätt. Självklart lyssnar vi alltid på patienten, säger Masoumeh Rezapour.

Camilla heter egentligen någonting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".