Bostadsbyggande, arkivbild.
Bostadsbyggande, arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/Svd/TT

Småorter ska få nybyggda hyreslägenheter

1:25 min

Nybyggda lägenheter ska byggas i bland annat Länna. Det är en del av Uppsala kommuns plan för att öka bostadsbyggandet på landsbygden.

På mindre orter i Uppsala kommun behövs det fler nybyggda lägenheter, det menar Erik Pelling (S) som är bostadsansvarigt kommunalråd:

– Det är ett eftersatt behov. Det är många som vill flytta från villan på äldre dar. Också på landsbygden skiljer sig människor, som vill bo kvar på orten. I dag har man inte den möjligheten eftersom det saknas hyresrätter, säger Erik Pelling.

Det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem har fått uppdraget att bygga hyreslägenheter utanför Uppsala. Först på tur är Länna och Storvreta. Men Uppsalahem tror att det blir en byggstart först om 2-3 år.

I Storvreta handlar det om 50-100 lägenheter vid Fullerövägen.

I Länna handlar det om att riva 32 befintliga, men slitna lägenheter. Och att på samma plats bygga ungefär 60 nya.

Efter de orterna står Bälinge och Björklinge på tur.

Enligt Uppsalahems VD siktar de på att få till lägre hyror i Länna än vad nybyggda hyresrätter kostar inne i stan. Detta genom att köpa in bostadshus som är färdigbyggda i fabrik och genom statligt investeringsstöd.

Erik Pelling hoppas att också privata företag ska börja bygga lägenheter på mindre orter.

– Vi ger Uppsalahem i uppdrag att gå före och dra igång såna projekt. Vi vet av erfarenhet att privata aktörer kommer följa efter, säger Erik Pelling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".