Villasamhället Alsike i Knivsta kommun. Foto: Martin Hult/SR
Det byggdes bara villor under 90-talets satsning för att Alsike skulle bli en stad, sedan stannade utvecklingen av. Foto: Martin Hult/SR

Inte första gången det ska bli stad av Alsike

1:55 min

Redan på 80-talet planerades det att tätorten Alsike skulle bli en stad, men planerna lades ned.

Förra veckan framkom det i infrastruktursatsningarna att det planeras att bygga 10 000 nya bostäder i Alsike. Även en ny station finns med i planerna, i anslutning till det framtida fyrspåret.

På 1980-talet fanns det planer på att Brunbyvägen i Alsike skulle bli en esplanad och att tätorten Alsike skulle bli en stad, men de planerna blev aldrig verklighet berättar Göran Nilsson, moderat kommunpolitiker i Alsike.

– Det talades som mest om 35 000 invånare. Man talade om spårbunden trafik lokalt. Och det fanns också ganska detaljerade planer på husens gestaltning, att det verkligen skulle bli en stadskaraktär, säger han. 

Intresset från marknaden var dock inte så stor under den tiden. 

– Det blev ju bara under en lång följd av år bara en ny bebyggelse av ett mindre antal av villor varje år, säger han. 

Orsaken menar Göran Nilsson, är bland annat konjunkturen och att det inte finns någon järnvägsstation i Alsike. 

– Och det är ju det trevliga med det nya förslaget, att där ingår ju att det nu ska bli en lokal järnvägsstation, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".