Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Björn-Owe Björk kommunalråd i Knivsta (KD) Foto Thomas Artäng Sveriges Radio
Orealistiska byggplaner i Knivsta och Alsike tycker KD
1:43 min

Storsatsningen på nya bostäder i Alsike och Nydal i Knivsta som presenterades förra veckan är orealistisk.

Det tycker Björn Owe Björk, kommunalråd för Kristdemokraterna i Knivsta:
– Att bygga 22 000 bostäder på 20 år, då skulle vi gå från 17 000 invånare till knappt 80 000 på väldigt kort tid. Då tror inte jag att man klarar att bygga en småstad som är socialt hållbar, utan då riskerar man bygga en förort. Man riskerar att göra om 60-talets miljonprogramområden, och det vore ett rejält misstag för Knivsta.

Det var flera stora nyheter för Knivstaborna som presenterades förra veckan. Dels planerna på fyra spår hela vägen mellan Stockholm och Uppsala.
Och så den statliga utredningen som föreslår en storsatsning på bostadsbyggande.
För Knivstas del handlar det om 22 000 bostäder i Alsike och Nydal med en tidplan på ett par decennier.
Kristdemokraten Björn Owe Björk välkomnar fyrspåret, men manar till försiktighet i bostadsbyggandet:
– Vi har ju haft en väldigt hög tillväxttakt de senaste 10 åren där vi i stort sätt har vuxit mest i landet. Och det är ingenting mot den tillväxt vi nu skulle prata om. Och det ställer oerhörda krav på kommunal service vilket resulterar i att ekonomin blir väldigt framtung med stora investeringar i skolor och förskolor som blir svårt att hinna med.

Björn Owe Björk betonar att han vill att Knivsta ska fortsätta växa, och att kommunen har en vision att vara mellan 20- och 25 000 invånare 2025, och ytterligare fler på sikt. Men han vill att det ska utvecklas som en trivsam småstad.

Hur kommer ni driva den här frågan från och med nu?

– Jag hoppas vi kan ha en dialog med regeringens utredare där vi tittar på tidplan och omfattning, hur vi kan skapa den här trivsamma småstaden och hitta en samsyn kring det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".