Svampmacka med färskost, parmesan och tryffelvinägrett.
Martins svampmacka med färskost, parmesan och tryffelvinägrett. Foto: Åsa Wistedt/Sveriges Radio

Välkomna hösten med kantarellmacka med smak av tryffel

Köksmästare Martin Andersson välkomnar hösten med en svampmacka med färskost, parmesan och tryffelvinägrett.

Svampmacka med färskost, parmesan och tryffelvinägrett
4 personer

Vinägrett: 

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1/2 citron juice och zest

  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk tryffelolja

  • 3 msk rapsolja

  • salt och svartpeppar

Svampröra:

  • 2 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk smält smör
  • 400g kantareller
  • 1 msk hackad persilja
  • 3 schalottenlökar finhackade
  • 100g färskost
  • 4 skivor gott surdegsbröd
  • salt och svartpeppar
  • smör

Rör ihop lök, citron, rödvinsvinägern, tryffelolja, rapsolja, salta och peppra.

Vispa ihop ägg och grädde.
Stek en näve av kantarellerna med smör, salt och svartpeppar tills de får fin färg. Ta kantarellerna åt sidan och låt dem svalna.
När de svalnat, hacka över kantarellerna ganska grovt och blanda dem med färskost i en bunke, smaka av med salt och svartpeppar.

Bred surdegsskivorna med kantarellfärskosten och lägg ihop dem skiva mot skiva. Doppa sedan dubbelmackan i äggsmeten och stek mackan i en panna med rikligt med smör tills den blir härligt gyllenen brun och lyft upp den och låt den vila, fräs resterande kantarellerna i smör, schalottenlök och persilja.

Dela mackorna i två och servera dem med de nyfrästa kantarellerna och tryffelvinägretten. Arrangera snyggt på tallriken och det är klart!

Recept: Martin Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".