Uppsala tingsrätt.
Uppsala tingsrätt. Foto: Tova Kurkiala Medbo

Kvinna tog stryptag på dotterns klasskamrat

1:15 min

En 54-årig kvinna från Uppsala döms för att ha tagit stryptag på en fjortonårig flicka. Kvinnan trodde att flickan hade mobbat hennes dotter.

Händelsen inträffade på en skola i Uppsala i maj förra året.

Kvinnans dotter, som var klasskamrat med 14-åringen, hade berättat hemma att hon blev mobbad av 14-åringen och andra flickor. Och när de fick veta att hon berättat för sina föräldrar om mobbningen ska de ha hotat att döda henne.

Därför begav sig den 54-åriga kvinnan tillsammans med flickans pappa till skolan. I kapprummet konfronterade de den 14-åriga flickan.

Kvinnan tog ett så hårt grepp runt flickans hals att hon fick svårt att andas, enligt flickans egen berättelse, som också vinner stöd av en lärare som avbröt det hela efter cirka 30 sekunder.

Flickan säger i förhör att hon var ledsen en månad efter misshandeln, var rädd för att gå till skolan och hade mardrömmar om händelsen.

Den 54-åriga kvinnan uppger att hon tvärtom försökte trösta flickan i kapprummet, men tingsrätten tror inte på henne. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter för misshandel.

Normalt skulle straffet ha blivit fängelse i en månad men tingsrätten anser det vara en förmildrande omständighet att kvinnan trodde att 14-åringen hade mobbat och dödshotat hennes dotter, oavsett om den uppfattningen stämde överens med verkligheten eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".