Ung kille som kör moped
Ung kille som kör moped. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

Knivstapolis: Ta ansvar innan era barn kör ihjäl sig

1:36 min

Problemet med ungdomar som buskör i Knivsta fortsätter. Polisen vädjar nu till föräldrarna att hålla koll på sina barn.

– Man kör för fort, man kör på fel ställen, man leker med fordon, börnar däck. Det är ett lekfordon helt enkelt. Vi försöker få föräldrarna att ta sitt ansvar. Att ha koll på sina telningar, vad har de för fordon, är de schyssta, är de som de ska? Men framför allt handlar det om attityd hos ungdomarna också, säger kommunpolis Örjan Brodin.

I våras gick polisen ut och berättade om att man fick in många klagomål på trafiksituationen i Knivsta. Det handlade om folk som bryter mot trafikreglerna och kör alldeles för fort. Då var det ingen särskild åldersgrupp man pekade ut, utan olika sorters förare.

Under sommaren har klagomålen ökat berättar Örjan Brodin. Nu handlar det mycket om a-traktorer och mopeder. Han kan inte säga hur många klagomål som kommit in, men det är flera varje vecka.

Du skriver på er hemsida: ta ansvar för era barn som har motorfordon innan någon kör ihjäl sig själv eller någon annan. Är det så illa alltså?

– Självklart. Om man håller på och leker med ett fordon inne i en tätort där det finns massa andra oskyddade trafikanter, så förr eller senare kommer det hända nånting. Så det kan man definitivt vara orolig för.

Förutom risken för olyckor så betonar han andra saker som man riskerar om man kör sin a-traktor eller moped för fort. Fordonet kan tas i beslag, man rapporteras för olovlig körning, förlorar sitt traktorkort tex. Och så kan föräldrarna förlora sitt körkort.

Han hoppas att de nya besiktningsreglerna som träder i kraft nästa år ska hjälpa till att minska problemet. Då införs besiktningskrav på a-traktorer, vilket kommer få bort en del fordon som inte håller måttet från gatorna tror han. Men han återkommer hela tiden till föräldrarnas ansvar:

– Att polisen ska lösa det här genom att börja ta fordon i beslag och rapportera är en liten pusselbit. Men det stora ansvaret ligger på vårdnadshavarna.

Kan inte ni stå ute mer och ta fler?

– Det skulle vi säkert kunna göra. Vi måste ju prioritera i vår verksamhet också, just för närvarande ges det inte kanske riktigt så mycket utrymme som vi skulle vilja ha till detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".