Alsike kyrka.
Alsike kyrka. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Kyrkovalet

Många fortfarande osäkra inför kyrkoval

2:03 min

På söndag är det Kyrkoval och en halv miljon medlemmar i Uppsala stift ska välja representanter till församling, stift och kyrmomöte.

Förtidsröstningen har varit i gång ett tag och vi träffade några uppsalabor utanför vallokalen i Diakonins hus. Fast många tycks inte veta så mycket om själva valfrågorna. 
– Det kan jag inte riktigt svara på, säger en av de som P4 Upplands reporter pratar med.

Få tycks veta vad kyrkovalet på söndag handlar om. Och bara ungefär 12 procent av Svenska kyrkans medlemmar i Uppsala brukar ta chansen och rösta. Kerstin Ramdén är socialdemokratisk ordförande i kyrkorådet i Uppsala pastorat.
– Det är för lite, därför att man ska vara medveten om att den som styr Svenska Kyrkan även påverkar hur det ser ut i samhället.


Kyrkan är en maktfaktor som hanterar egendom för ungefär 70 miljarder kronor i fastigheter, skog och aktier. Man bedriver en aktiv social verksamhet och har en mängd biståndsprojekt. Men skillnaderna mellan de elva partier och nomineringsgrupper är små. Kerstin Ramden:
- De är inte självklara. Alla har samma honörsord.

Inte heller Sverigedemokraterna, som hårdsatsar på att ta majoritet i kyrkomötet, har inte några omvälvande förslag på förändringar. Lokalt vill man undvika att slå ihop församlingar. Men att avskaffa samkönade vigslar eller att strypa biståndsverksamheten, blir det inte tal om.

Nu finns krafter att göra om kyrkovalet. Nomineringslistan POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan, vill rensa ur partipolitiken och bara göra lokalvalen, alltså de till församlingarna och pastoraten.
Eva Noreborg är gruppledare för POSK:
– Svenska Kyrkan och staten skiljdes 2000 och vi tycker att de politiska partierna ska ta konsekvenserna av det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".