IMG_1670
1 av 2
Thomas Karlsson, ställföreträdande övningsledare. Foto: Niklas Clarksson
a001_NormalThumbnail
2 av 2
Aurora 17 drar i gång i dag. Foto: Pontus Lundahl/TT

Övningsledare: "Vill bli etta på att försvara Sverige"

1:26 min

Militärövningen Aurora 17 drar i gång i dag. Det kommer att märkas på marken, på sjön och i luften. Och mycket av planeringen och samordingen av övningen äger rum på ledningsregementet i Enköping.

19 000 personer deltar, varav flera kommer från andra länder.

– Vi gör den här övningen på uppdrag av regering och riksdag, för att bli starkare och bättre. Vi har satt upp träningsmål för att kunna utvecklas för framtiden, säger Thomas Karlsson, ställföreträdande övningsledare. 

Träningsmål?

Det är ungefär som ett hockeylag sätter upp ett mål för säsongen att bli bland de tre bästa. Vi vill bli etta på att försvara Sverige, säger Thomas Karlsson.

Hur kommer Aurora 17 att märkas?

– Det kommer märkas i Mälardalen. En brigad med flera tusen man kommer att agera norr om Mälaren, och omgruppera till söder om Mälardalen.

Finns det risk att den här övningen trappar upp en redan spänd situation runt Östersjön?

– Jag skulle säga att det blir tvärtom. Vi tränar på att bli bättre att försvara vårt eget land. Då vet vi själva var vi står, och även andra aktörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".