Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hans-Eric Lindahl och Helena Dübeck vid Lärarnas Riksförbund i Uppsala.
Hans-Eric Lindahl och Helena Dübeck vid Lärarnas Riksförbund i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Lyssna
(3:10 min)

Lärarfacket kritiserar att Uppsalas lärare ska bli effektivare

Publicerat tisdag 12 september 2017 kl 05.00

Lärarna i Uppsala kommun ska uppmuntras att ta på sig mer lektionstid med högre lön som lockbete. Lärarfacket är starkt kritiska.

– Jag blir alldeles kallsvettig av tanken på att pressa in mer undervisning. Jag vet inte om jag skulle kunna jobba kvar som lärare om jag skulle behöva göra det för att få mer lön, säger Helena Dübeck som är fackligt ombud i Uppsala kommun och lärare på Lundellska skolan.

Uppsala kommun har en plan för att lärarnas månadslön ska öka varje år i snitt med 1.200 kronor.

Men ett av de kriterier för vilken lön en lärare ska få kommer vara hur mycket undervisningstid läraren tar på sig. Idén är att lärarna ska bli mer effektiva.

Beslutet togs i somras av utbildningsdirektören Birgitta Pettersson:

– Grundsyftet är att vi för att vinna medborgarnas förtroende ska använda våra resurser på bästa och mest effektiva sätt.

Blir det inte en ökad arbetsbelastning för lärarna med mer undervisningstid?

– Eftersom vi ska utveckla arbetsformer som möjliggör att utöka undervisningstiden, inom arbetstiden, så är det ingen ökad arbetsbelastning. Det kan handla om digitalisering, samplanering eller att förbereda lektionerna så det blir minsta möjliga efterarbete, säger Birgitta Pettersson.

Men facket Lärarnas riksförbund i Uppsala är starkt kritiska. De menar att lärarnas arbetssituationen redan är pressad som den är.

En medarbetarundersökning som Uppsala kommun har gjort visar att bara hälften av de som jobbar på gymnasieskolor hinner med sitt jobb på ordinarie arbetstid. Och hälften upplever negativ stress.

Mer undervisningstid säger Lärarnas Riksförbund i Uppsala så här om:

– Det är ett riktigt fult sätt att arbeta på. Det visar att de inte riktigt förstår hur vår situation är, säger Helena Dübeck på Lärarnas Riksförbund i Uppsala.

– Det blir helt orimligt att koppla lönesättningen till hur mycket undervisning man har. Jag hoppas vi kan övertyga politikerna om att ändra nästa års budget så det går att satsa både på lärarlöner och arbetsmiljö, säger Hans-Eric Lindahl som är ombud för Lärarnas Riksförbund i Uppsala kommun.

Caroline Hoffstedt är kommunalråd för Socialdemokraterna och ordförande i Utbildningsnämnden i Uppsala. Hon menar att kriterierna för lönesatsningen kommer från en sammanvägd bedömning som gjorts utifrån de grundläggande principer Lärarnas riksförbund ska ha kommit överens om tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.  

– Där man tillsammans om att de grundläggande principerna för lönesättningen ska handla om både hur man ökar kvaliteten i undervisningen, men också effektiviteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".