Vänsterpartiets Jeanette Escanilla och Chiles ambassadör Jose Goñi.
1 av 2
Vänsterpartiets Jeanette Escanilla och Chiles ambassadör Jose Goñi. Foto: Mattias Pleijel
Uppsalachilenaren Marietta Delgado tycker det är hög tid att Edelstam får en plats i Sverige.
2 av 2
Uppsalachilenaren Marietta Delgado tycker det är hög tid att Edelstam får en plats i Sverige. Foto: Mattias Pleijel

Hjältediplomat fick plats i centrala Uppsala

0:56 min

Som svensk diplomat räddade han över tusen människor från juntans Chile. Och på måndagen fick han sin plats i Uppsalas hjärta. Harald Edelstams gång invigdes bakom stationen.

Uppsalachilenare, kommunpolitiker och Harald Edelstams barnbarn Caroline Edelstam var på plats när Chiles ambassadör Jose Goñi avtäckte den gröna skylten vid Godsmagasinet.

– Det är en sann hjälte som borde uppmärksammas mer. För han gjorde mycket för många latinamerikaner, säger Marietta Delgado som kom till Uppsala som politisk flykting från Chile 1978.

Som svensk ambassadör i militärkuppens Chile beslutade Harald Edelstam att ge oppositionella skydd inne på ambassaden. I Chile är han idag en hjälte med byggnader och gator uppkallade efter sig. Men i Sverige har det saknats en plats som bär hans namn.

Ända tills idag. Passagen mellan Godsmagasinet och Resecentrum heter från och med nu Harald Edelstams gång. Edelstam har ingen egentligen koppling till Uppsala. Däremot tog sig många politiska flyktingar just hit, förklarar ordföranden i namngivningsnämnden Jan Ask.

– Han visade sitt mod genom att rädda många chilenare som sedan tog sig hit till Uppsala. Han hade känslan för den lilla människan. 

Att det är just platsen bakom stationen som får bära Edelstams namn är bra tycker Uppsalachilenaren Eduardo Bachelet.

– Det är många människor som kommer förbi och kommer att se hans namn. Harald kom inte härifrån, men det är en ära för mig att han kommer ha en plats här i Uppsala.

Vad har det Edelstam gjorde att lära oss idag?

– Han lär oss att man måste ha civilkurage när det finns människor som lider. Och att man måste våga ta ställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".