Aroniasylt i klappgröt och till pannkakor
Aroniasylt i klappgröt och till pannkakor Foto: Foto Christina Jansson

Aroniasylten passar i klappgröt och till havrepannkakor

Vår matinspiratör Christina Jansson har plockat superbären som många missar!

Aroniasylt

1 liter aroniabär (frostnupa)

2 dl vatten

saft från 1 citron

4-5 dl socker

1 vaniljstång

 

Koka ihop bär, vatten och saft från citron så att bären mjuknar. Dela vaniljstången på längden och gröp ur frön. Tillsätt allt från vaniljstången inklusive skaleti syltkoket. När allt kokat samman tillsätt socker och låt småkoka ytterligare en stund. Smaka av sockermängden. Häll upp i väl rengjord burk.

 

Lila klappgröt (2 portioner)
2,5 dl vatten

1 dl aroniasylt

0,5 dl mannagryn

1 knapp tsk maizenamjöl

Till servering: mjölk och kardemumma

 

Koka ihop vatten och sylt, rör ner mannagryn och låt koka några minuter under omrörning. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner. Låt koka ytterligare någon minut under omrörning. Ta kastrullen från plattan och elvispa cirka 5 minuter eller tills klappgröten och fluffig. Servera ljummen med kall mjölk. Grovstöt lite kardemummakärnor och strössla över mjölken.

 

Banan- och havreplättar (8 st)

2 dl mixade havregryn

2 bananer
2 ägg

1 msk rapsolja (eller kokosolja för extra god smak)

1 nypa vaniljpulver

 

Mosa bananerna med gaffel i en bunke. Rör ner äggm mixade havregryn, olja och vanilj. Låt smeten svälla 10 minuter. Stek i smör eller olja i stekpanna eller plättlagg. Servera exempelvis mmed aroniasylt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".