Gittan Gröndahl statsveterinär SVA och hästen Kotten
Hästen Kotten och Gittan Gröndahl statsveterinär på SVA Foto: Mona Wahlund

Nya idéer för att inte sprida kvarka bland hästar

3:48 min

SVA och sex länsstyrelser samarbetar för att minska smittspridning av den fruktade hästsjukdomen.

Kvarka är en bakterieinfektion som kan beskrivas som en värre variant av halsfluss. Hästar som drabbas får feber och stora varbölder på lymfkörtlarna som gör det för hästen att svårt att äta. Kvarka är mycket smittsam och hästar som drabbas måste placeras i karantän för att inte smitta de andra i stallet. Sjukdomen kan både utbryta snabbt och komma smygande.

- Det kan ta väldigt lång tid innan stallet kan öppna igen, säger Gittan Gröndahl som är statsveterinär vid Statens veternärmedicinska anstalt SVA.

Tillsammans med sex länsstyrelser har SVA samarbetat i ett projekt för att förebygga och minska spridningen av kvarka och andra smittsamma hästsjukdomar.

- Vi kommer ta fram en nationell plan för hur länsveterinärer kan arbeta och ge stöd. Det är en kris för den som drabbas, med mycket oro på bygden och stim i sociala medier när det är kvarka i närheten, säger Gittan Gröndahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".