Tåg på perrong i Uppsala.
Från första oktober ska det gå att åka flera olika tåg med samma biljett. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Avtal klart för efterlängtad tågbiljett

1:02 min

Det är nu klart att det nya pendlarbiljetten Movingo kommer att finnas från första oktober på sträckan Uppsala – Stockholm. Men pendlarna kommer inte längre kunna kliva på SJ:s Intercitytåg.

Förhandlingarna blev klara den här veckan, och avtalet är nu underskrivet mellan Mälardalstrafiken och SJ.

Det här betyder att de som reser mellan Uppsala och Stockholm kan köpa ett 30-dagars kort som gäller på SJ, UL och SL för 2 200 kronor.

Det blir klart billigare för den som reser med både SJ och kommunal kollektivtrafik.

En försämring jämfört med idag är att pendlarna inte längre kommer kunna kunna kliva på SJ:s Intercitytåg.

– Men i december kommer SJ att utöka trafiken med regionaltåg med halvtimmestrafik Stockholm-Uppsala. Så då kommer det finnas väldigt mycket mer trafik än idag, säger Mårten Levin som är VD för Mälardalstrafiken.

I och med det nya Movingokortet kommer SJ sluta sälja månadskort som enbart gäller i andra klass på SJ-tågen. För de som reser enbart med SJ-tåg blir Movingobiljetten något dyrare.

– Det känns väldigt bra att förhandlingen är klar. Det är bra för resenärerna som lättare kan pendla med SJ och annan kollektivtrafik. Jag tror det här blir en jättesuccé, säger Mårten Levin som är VD för Mälardalstrafiken.

Movingobiljetter kommer kunna köpas för resor inom Mälardalsområdet i länen Uppsala, Stockholm, Södermanland, Västmanland, Örebro och Östergötland.

Prisexempel vad Movingobiljetten kommer kosta:

Uppsala - Stockholm: 2 200 kronor
Enköping - Stockholm: 2 200 kronor
Uppsala - Märsta: 1 530 kronor
Knivsta - Stockholm: 1 800 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".