Victoria Kawesa
Victoria Kawesa hoppar av som partiledare för feministiskt perspektiv. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Uppsalas gruppledare (FI) om Kawesas avhopp

Mona Camara Sylvan (FI)
1:37 min

Mona Camara Sylvan, gruppledare för FI i Uppsala, beklagar partiledare Victoria Kawesas avhopp. Själv skulle hon ta en "riktig funderare" om hon fick frågan om att ställa upp som efterträdare.

Mona Camara Sylvan, gruppledare för Feministiskt initiativ i Uppsala, säger att det är tråkiga nyheter att Victoria Kawesa behövde hoppa av som partiledare.

Victoria Kawesa delgavs i somras misstanke om att ha plagierat en annan forskares verk på universitetet i Linköping. Förundersökningen pågår fortfarande. Men Kawesa säger att avhoppet handlar om privata skäl.

Mona Camara Sylvan tar också upp att den tidigare partiledaren har mycket att göra.

– Hon har ju barn, hon har familj, hon arbetar, hon skriver en avhandling. Det är mycket som ska till, säger hon. 

Camara Sylvan säger att det finns flera tänkbara kandidater som kan ta över partiledarposten bredvid Gudrun Schyman. Att hon själv skulle kunna få frågan har hon inte funderat på, säger hon.

– Men det skulle ju bli en riktig funderare. Man upphör ju att ha ett riktigt liv omkring arbetet om man ska sitta som partiledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".