Adrian Kunce, RFSL Uppsala.
Adrian Kunce, RFSL Uppsala. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Pridefestival med fokus på nyanlända

1:46 min

Under helgen anordnas pridefestivalen Welcome out i Uppsala för personer som kommit till Sverige från andra länder.

Festivalen är öppen för alla som vill delta, men har fokus på hbtq-personer som kommit hit från olika länder, berättar Adrian Kunce från arrangören RFSL Uppsala.

– Det kan vara personer som, på grund av att de är hbtq-personer, har svårt att leva i landet där de föddes. Men även till exempel utbytesstudenter som känner sig vilsna i den svenska kulturen, säger han.

Det är andra året i rad som festivalen anordnas. På söndagen är det dags för prideparaden som enligt Adrian Kunce lockade tusen deltagare förra året. Under helgen pågår också seminarier och utbildningar.

– Till exempel hur man har säkert sex. RFSU hjälper till med att ge grundläggande sexkunskaper till dem som kanske har det för första gången. Men det blir även seminarier för dem som redan kan grunderna och vill utveckla sig, säger Adrian Kunce.

En av deltagarna i festivalen är Aria som är asylsökande från Afghanistan. Det är första gången han är på en pridefestival berättar han.

– Jag är verkligen glad att de högtidlighåller våra rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".