Kö till vallokal under kyrkovalet.
1 av 2
Stort deltagande och lång kö till vallokalen under kyrkovalet.
Lennart Lundberg, Kyrkans tidning
2 av 2
Lennart Lundberg, Kyrkans tidning Foto: Sveriges Radio

Kraftigt ökat valdeltagande i kyrkovalet

1:31 min

I Uppsala stift röstade något fler än i riket i stort, närmare 19 procent. Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Partipolitiskt obundna ser ut att gå fram i stiftet.

I hela landet ökade röstdeltagandet rejält jämfört med förra valet enligt ett pressmeddelande från Svenska kyrkan.

Preliminär rösträkning visar att drygt 18 procent röstade. Det kan jämföras med att 12,8 procent röstade år 2013 och 11,9 procent år 2009. I Uppsala stift är det till och med något högre, nästan 19 procent.

- Det kommer inte som en överraskning, säger Susanne Folin som är valhandläggare i Uppsala stift, enligt pressmeddelandet.

Enligt Lennart Lundberg från Kyrkans tidning är valdeltagandet det högsta sedan 50-talet.

En av förklaringarna på att fler har gått och röstat är att valet har uppmärksammats mer i såväl press som sociala medier menar han.

Centerpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gick alla framåt i valet men någon större skillnad i politiken blir det inte.

– Det är ingen stor förändring. Den förändring som blir är att Sverigedemokraterna får plats i kyrkostyrelsen men de kommer inte få stöd för sina förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".