Kyrkoval 1
Hur rättsäkert är kyrkovalet? Foto: Erik Leijonhufvud/Sveriges Radio
KYRKOVALET

Svenska Kyrkan: Rättssäkert även utan legitimation

2:37 min

P4 Uppland har tidigare i dag rapporterat om att det går att rösta i kyrkovalet utan legitimation. Rättschefen i Svenska Kyrkan ser i dagsläget ingen risk med det.

I dagsläget tycker rättschefen Maria Lundqvist Norling, rättschef vid Svenska Kyrkans kansli i Uppsala, berättar att reglerna i dag ser ut som så att det räcker med att visa upp röstkortet när en person ska rösta i kyrkovalet.

– Kan man inte det får man antingen vara känd för valförrättarna eller också kunna visa legitimation. Men vi har gjort den bedömningen att det räcker med att visa röstkorten som ju skickas hem till folkbokföringsadressen, säger hon.

Enligt henne ska det mycket till för att vara trovärdig när du lämnar in ett röstkort som du vill. Hon menar att kön och ålder kan avslöja dig.

Även om hon anser att riskerna inte är tillräckligt stora för att rättssäkerheten hotas och att det krävs ett omval tar hon upp att röstningsmetoden ska utvärderas.

Det har inte förrän år 2006 stått i lagen att man måste kunna legitimera sig vid de andra valen heller, till exempel riksdagsvalet i Sverige. 

Hans-Ivar Swärd som är valhandläggare på Valmyndigheten berättar i ljudinslaget vad den här processen där legitimation inte krävs innebär för den demokratiska processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".