Marija "Maredinho" Banusic är glad över att vara i landslaget.
Marija "Maredinho" Banusic är glad över att vara i landslaget. Foto: Jessica Gow/TT

Banusic redo efter uppmärksammad konflikt: ”Har varit tufft”

4:30 min

Marija Banusic har öst in mål i allsvenskan – men petades till EM.
Nu är hon redo för VM-kvalspel, i ett land som hon har starka känslor för.
– Det känns som jag är en del kroat, säger ”Maredinho”.

Trots att hon ligger tvåa i den damallsvenska skytteligan, och att Sveriges stora problem under mästerskapet och tiden inför det var just målskyttet, så petades Marija Banusic till mästerskapet i Nederländerna.

Och det var något som fick stor uppmärksamhet. Inte minst efter att den assisterande förbundskaptenen Lilie Persson i en intervju med damfotboll.com förklarade petningen så här:

– Hon hade möjlighet att vara med här men när man är med i ett svenskt landslag måste man kunna spela på flera positioner och underordna sig laget. Det köpte inte Marija och då är man inte med här helt enkelt, sade hon.

Men nu, under den nya förbundskaptenen Peter Gerhardsson, är Banusic given i truppen, och högaktuell för spel från start.

När vi efter en träning under lägret inför matchen träffade Banusic är hon tydlig med att hon inte vill prata om det som har varit. Men på frågan om hur det varit att inte vara med i landslaget och inte kunnat hjälpa dem, svarar hon ändå:

– Det har varit tufft. Men det är som det är, och har varit som det har varit.

Desto mer pratglad är hon om sin utveckling i Linköping, sedan flytten dit inför säsongen.

– Jag har utvecklats väldigt mycket i Linköping. De har fått mig att slappna av och fokusera på min roll. Det har varit tydligt och jag känner att jag har tagit klivet framåt, och bli en spelare som ska vara med här på varje läger, säger hon, och hyllar stämningen i landslaget:

– Jag är här för att lära mig, och för att bidra med det jag kan. Det är ett härligt gäng och det känns bra. Det är väldigt avslappnat. Och vi är här i Kroatien, så det är väldigt nice!

Kroatien, ja. Banusics båda föräldrar är kroater, så man skulle kunna tänka sig att morgondagens match blir speciell för 23-åringen. Eller?

– Nej, jag tror att så fort jag kommer in på planen så är det bara fotboll och vinna som gäller, säger hon.

Vad betyder Kroatien för dig?
– Det är klart att det betyder, och det är klart att jag tar hänsyn till att halva min familj är född här. Det känns som att jag är en del kroat också, eller har kroatiskt beteende, om man säger så.

– Nej, det är kul, tycker jag.

Vad är kroatiskt beteende?
– Nej men Guuud.... Hmm... Jag skämtar mycket.

I och med Banusics landslagsplats så har landslaget nu även en spelare med ett brasiliansk-klingande smeknamn. Hon kallas nämligen för "Maredinho", ett smeknamn som faktiskt även är hennes mellannamn – och ett namn som hon bar på tröjan i Chelsea.

– När jag var runt tio så spelade vi match och min pappa skrek ut det och jag vände mig mot honom. Jag hade aldrig hört det. Men jag visste att han menade mig, för att "dinho" är från Ronaldinho som var min favorit, berättar hon, och fortsätter:

– Sedan ville jag ha det som mellannamn, och då fick jag det.

Banusic ville ha "Maredinho" på tröjan även i Kristianstad, men fick det inte. I landslaget vill hon dock inte ha det namnet på tröjan. I alla fall inte just nu.

– Vi får se, jag tror inte det... Banusic är lika fint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".